Tuesday, August 9, 2016

Power Parenting: Tip power parenting - A review pt 3

TIP POWER PARENTING
Third Session: Dr Tengku Asmadi

Education system di Malaysia tidak membongkar kemahiran anak-anak yg berbeza-beza.
cth : bila ada sebarisan haiwan monyet, gajah, ikan, anjing laut, penguin disuruh memanjat pokok. Dah tentu monyet tersengih lebar sbb mmg kemahiran dia memanjat. sedangkan haiwan lain tercengang je la dengan rasa kecewa.

- tengok kebolehan anak yang berbeza.

ASAS POWER PARENTING
💟agama
💟sahsiah
💟akademik
💟skil

💟AGAMA
Nak anak cemerlang
1. jaga waktu solat. solat awal waktu.
2. rajin baca al-quran.

-apabila anak rajin baca quran, anak jadi pintar.
-bila asas agama kukuh Insya Allah, rezeki murah.

Orang sekarang meminang tak tanya kerja apa. Mereka tanya boleh jd imam tak?

💟SAHSIAH
Sikap anak datang dari rumah
40% ibu bapa
60% guru, rakan, media

Jangan tonjolkan kelemahan kita depan anak.
cth: jgn kata negatif pun depan anak. spt merungut bila kita tak boleh buat sesuatu.
Hati2 apa kita buat. anak ikut.
Hati2 apa kita cakap. anak ikut.
Bila anak duduk sebelah kita. Dia tangkap/rekod apa yg dia nampak.
cth; bapa biasa suke ckp b*** bila sedang marah. terutamanya semasa memandu kereta bila ada kereta lain memotong. anak yang di sebelah tengok dan rekod. Itu yg dicakap nanti.

💟AKADEMIK
Hanya ada Akhlak baik, jujur, amanah tanpa ada ijazah boleh dapat kerja ke?
Boleh dengan berniaga.

Terima hakikat tak semua anak akademik ok.
Walaupun dia tak straight A di dunia, Insya Allah straight A di akhirat.
Jangan terlalu memaksa anak dapat A. sekadar kemampuan mereka.

💟SKILL
Orang ada skill boleh hidup.
Develop skill mereka spy mrk boleh cari rezeki.
cth tukang urut, goreng pisang, melukis, photographer.

Besarkan anak ikut zaman.
🚩Otak yg cerdik dlm usia 7 thn pertama. waktu ni beri pelbagai pendedahan.
🚩Perasaan ingin tahu anak-anak sangat kuat.
🚩Sekiranya dimarah bila mrk bertanya akan membantutkan perasaan ingin tahu mrk.

Statistik PDRM buat kajian anak yg lari dr rumah umur 15-19 thn.

sbb tu usia 8-14 ▶ kena tegas.
             usia 15-19▶ jadikan mrk kawan. tegur cara baik.

💟BEBELAN POSITIF
▶berfikir dalam bentuk gambaran.
▶gambar bentuk tingkah laku.

Otak kita akan hasilkan apa yg kita gambarkan.

Perkataan 'JANGAN' tak tergambar dalam otak.
Otak tak boleh gambarkan perkataan 'JANGAN'

Otak percaya sekiranya dilakukan berulang2.

4 PERKARA PERLU PROGRAM OTAK
1. Cadangkan
2. Unik
3. Berulang2.
4. Emotionally strong.

cth. bayangkan sebakul durian.
cuba jangan bayangkan sebakul durian

▶tentu nak bayang jugakkan sebakul durian tu.

iklan di tv contohnya mmg gunakan 4 perkara di atas.

cth.
1. Aimankan anak mak yg pandai. betul ke pandai (not important)
2. Unik kan.
3. Ulang cakap
4. Emosi - Aimankan anak mak yg baik ( walau dlm keadaan marah)

Beza bebelan +ve dan -ve

Bebelan -ve (IBU A)
1. Abang kenapa bersepah baju.
2. Abg dah pukul brp ni masih lepak lagi.

Bebelan +ve (IBU B)
1. Abg baju masukkan dalam bakul, please.
2. Abg masuk mandi, lepas ni nak solat.

Generasi sekarang
Dapat habuan dulu cth ipad tp makesure solat, homework siap.

Generasi dulu
buat dulu smpi siap baru dapat habuan.

No comments: